22Bet

Във водната топка - тежки загуби в изстрадано европейско домакинство


Във водната топка - тежки загуби в изстрадано европейско домакинство
снимка: Делян Господинов и Светозар Добричков
15-05-2018 10:30

 

 

         Николай Кръстев, главен редактор СПРИНТ

 

Българският национален отбор по водна топка за юноши старша възраст – U19 (родени 1999 г. и по-малки) записа три сериозни загуби на европейската квалификация в Бургас, с              която официално бе открит прекрасният нов басейн „Парк Арена Бургас“.  4:18 срещу Холандия, 2:26 срещу Германия, 4:15 срещу Грузия. Напред продължиха грузинци и холандци, зад борда останаха германци и българи.


Защо се стигна до такива резултати? И можеше ли въобще в този момент да е по-различна съдбата на българския отбор? Отговорът категорично е не!

Защото участието на младите българи (половината състав – 7 от 13, бяха с две години под възрастта на квалификацията) стана възможно след дълго колебание и преодоляване на низ от трудности и неблагополучия.


Още когато в началото на декември 2017 г. УС на БФВТ трябваше да одобри и пусне заявката за участие евроквалификацията се чуха някои „трезви“ гласове – защо да участваме, когато нямаме боеспособен отбор. Без значение, че отказът от участие на практика е абдикация от основното задължение на федерацията да се грижи и поддържа националните отбори.

Още повече, че БФВТ вече няма финансови задължения след изплащането на спорния огромен дълг към Министерството на младежта и спорта, генериран още от основната реконструкция на покрития басейн „Диана“ в София преди близо 15 години...


Другата страна на плочата обаче беше – добре е да поискаме домакинство на някоя от групите в евроквалификациите на новопостроения модерен басейн в Бургас. Защото така БФВТ би могла да поспечели добри пари. С които да подсигури участието на девическия национален отбор на европейското през септември на остров Мадейра. За където момичетата се класираха с прекрасното си 11-о място на предишния континентален шампионат Нови Сад 2017.Но централата така и не получи целево финансиране от държавата нито за първенството в Нови Сад, нито сега за Мадейра.


Но за да поискаш домакинство в ЛЕН трябва задължително да заявиш и участие в квалификациите, което после нямаш право да откажеш, ако не си избран. Сториш ли го следва глоба от 15 000 евро. А този филм вече сме го гледали и играли. Още повече, че при скромната субсидия от ММС възможно изпращане от жребия на българския отбор да играе в далечна и скъпа европейска дестинация би означавало нов, почти непосилен разход за федерацията (вероятно около 20 000 евро).

Как се развива спорт, и то олимпийски и колективен, и се постигат успехи без пари, засега е въпрос без отговор...


Първите кулоарни сигнали от ЛЕН не сочеха сигурно спечелване на домакинство. И в УС на БФВТ се очерта задочно изразено становище да не се рискува с пускане на заявка за участие (съответно и за домакинство). Но как да спечелиш от тотото, ако не си попълниш фиша?


Тогава един от членовете на УС на БФВТ, който към онзи момент (декември 2017 г.) повече от година вече бе в оставка, написа писмо до колегите си. В което лично гарантира, че ще подсигури средствата за евентуално далечно и скъпо участие на юношите, ако не получим домакинство. Така заявката за участие бе подадена, а месец по-късно стана ясно, че в ЛЕН са постъпили разумно и правилно, като все пак са дали домакинство на България. Така личният ангажимент отпадна. А и няма начин Андрей Константинов, най-дългогодишният член на Техническия комитет по водна топка към ЛЕН, да не е свършил доста работа по въпроса.


Така „Арена Парк Бургас“ получи домакинство. Започна се сформирането на национален отбор. Под ръководството на славния и опитен Тома Томов, главен треньор на БФВТ, а по-късно и на треньорите Орлин Тодоров и Николай Николов.


След месец на допитвания, предложения и селекция дойде кампания по покриване на нормативи в София и Варна, в които се включиха над 40 ватерполисти, родени през годините 1999 (основната възраст за квалификацията), 2000 и 2001. Отделно имаше контролни и при по-малките за бъдещи изпитания.

Федерацията, която перманентно е във финансово затруднение, направи тридневен опознавателен лагер на разширения състав на националния отбор за квалификацията през април във Варна. От повиканите 26 ватерполисти се отзоваха 21.

Петима от местния Аква спорт (всичките родени 1999 г.) не се появиха на сбора, а няколко души от тях се очертаваха като бъдещи твърди титуляри. Два часа по-късно същия ден тренираха с клубния си отбор. Наставникът им Стефан Георгиев дни по-късно обяви, че не е бил наясно с решението на възпитаниците си. Като добави, че след запитване от негова страна е получил отговор – масовото загърбване на националния отбор е станало заради ангажименти на абитуриентите в училище.

Клубът Аква спорт потвърди същото в декларация. И добави, че дори не е бил уведомен официално за лагера във Варна от БФВТ, а е научил програмата на националния отбор и състава му от сайта BGSwim.com. Това пък яко върза ръцете на федерацията при налагане на евентуално наказание за отказ от участие в националния отбор, каквото по принцип е предвидено в разпоредбите на централата.

 

Така още след първия си кратък лагер националният отбор остана без няколко от предвидените за основни фигури в него. Това наложи бързо пренареждане на приоритетите и Тома Томов обяви: „Отиваме на евроквалификацията със силно подмладен отбор, основно с играчи, родени 2001 година. Защото това поколение у нас е доста наситено с добри състезатели и така мачовете в Бургас ще са и начало на една бъдеща тяхна планомерна подготовка за европейските квалификации през 2020 година, когато същите тези играчи ще са водеща и основна възраст при U19.“

 

Допълнително отборът понесе още един удар. В него не се включи Микаел Методиев, поканен и чакан до последно. От две години той тренира и успешно играе за сръбския отбор Раднички (Крагуевац). Методиев, който действа на много важната за водната топка позиция център, е роден през 2000 година и миналия сезон без обяснения отклони две покани за националните отбори – за евроквалификацията на U17 (родени точно 2000 г) в Любляна и на мачовете на мъжете в Прага.

 

Най-вероятно Микаел чака процедура за вадене на сръбско гражданство и едва ли би трябвало да бъде винен много строго, че иска и търси бъдещето си в европейската водна топка като сърбин, а не като българин. Но все пак играчът, открит и отгледан в ЦСКА, бе забелязан от сърбите именно като капитан на националния отбор за 15-годишни през 2015-а на неофициалното световно първенство „Дарко Чукич“ в Крагуевац и на балканиадата в Белград през 2016-а. Там участията бяха изцяло поети от спонсори, защото федерацията още изплащаше дълга си към държавата.

 

Вторият подготвителен лагер на вече определения подмладен състав за евроквалификацията в Бургас бе в Кранево (6-10 май). Подготовката там изцяло бе осигурена от фондация „Играй с Развитие“, създадена преди година да подпомага детско-юношеския спорт в петте основни олимпийски колективни спорта – футбол, баскетбол, волейбол, хандбал и водна топка. И екипировката на тима изцяло бе поета от спонсор – българската фирма „Делфина“, която е в Топ 3 на света по производство и пласмент на пособия и екипи за водна топка.

 

Така всичко около екипите и почти всичко от подготовката (по принцип крайно недостатъчна – отборът направи общо 16 съвместни тренировки във Варна и Кранево без нито един контролен мач) беше финансирано от външни източници с минимално участие на БФВТ (краткия лагер във Варна).

 

В Бургас българските момчета се изправиха срещу много здрави във физическо отношение и добре тренирани и селекционирани мъже. За пример – грузинците се подготвят от 5 години в този състав и само от миналата есен досега са изиграли 55 международни срещи по турнири. Холандците, чието поколение за U19 е много силно, дойдоха в Бургас след 20-дневен лагер в Испания. А германците са избрали състава си за тази квалификацията сред 150-те кандидати, излъчени от първата пресявка на всички възможни участници в тима.

 

Всичко това обяснява много точно постигнатите резултати в Бургас. Ако окомплектоването на състава беше по-добро, то е много вероятно цифровото изражение на загубите да бе значително по-малко. Но  само толкова. Невъзможно бе да се разчита на победа при показаната много сериозна класа от съперниците.

 

На фона на всичко това състезателите и треньорите на отбора са най-малко виновни за тежките резултати в Бургас.

 

Отборът на Германия

 

 

Отборът на Холандия

 

Отборът на Грузия


Тагове: водна топка, коментар, бургас, евроквалификация