Необходим е ред в рекордите на плуването


Необходим е ред в рекордите на плуването
снимки: Ивелин Солаков и Мая Антонова
14-06-2018 10:05

 

Николай Кръстев, главен редактор СПРИНТ 


От началото на годината БФПС въведе рекорди за всеки набор, в който е съответният плувец от 12 до 17-годишна възраст. Преди това са най-добрите постижения за най-малките и после - рекордите за мъже и жени, а желателно - и за ветерани.

Абсолютно логичен ход, чиято най-важна цел е подрастващите плувци да могат адекватно да се сравняват с резултатите на най-именитите си предшественици, когато са на една и съща възраст.

И когато са по-бързи от тях заслужено и гордо да стават национални рекордьори. В съответната дисциплина за съответната възраст.


Да, ама не!


Оказва се, че в базата данни, с които разполага БФПС, има празнини, пропуски или направо дупки. Просто през годините не са водени толкова старателно и съзнателно най-добрите постижения на всеки набор, най-малкото защото рекордите по същото време са се записвали в други възрастови граници, обединяващи по два набора.

И се получават конфузни ситуации.

Като това да се окаже, че едно постижение според официалния сайт на БФПС днес да е рекорд за съответната възраст. А междувременно в социалните мрежи или в плувните сайтове да се появи информация, че за същата възраст има по-силно време от записаното в днешния регистър на федерацията. И така в доста дисциплини...


Негативите от подобно развитие на нещата са в няколко посоки.

Разочарованието на съответния състезател в днешно време няма как да не е голямо, след като той така или иначе в един момент може да се окаже, че не е наясно дали въобще е национален рекордьор или не.

Няма как да няма огорчение и у плувеца, постигнал по-добро време като млад от обявения нов днешен рекордьор, но старото постижение по една или друга причина не е признато или дори просто забравено.

В крайна сметка всичко рефлектира върху БФПС, която има най-голяма полза рекордите в съответните възрасти да са абсолютно верни.


Навсякъде по света плувните централи имат т. нар. „swimming recorder”. Или казано на български - „регистратор на националните плувни рекорди“.


А всяка федерация след това утвърждава рекордите в зависимост от това дали постиженията са поставени при съответните регламентирани условия.

 

Въпросният специалист най-често е хоноруван служител на съответната национална федерация, много по-рядко – щатен. Случва се „рекордерът“ да е и независим статистик, който контактува с плувната централа при съответни условия, договорени между двете страни.


У нас тази роля безспорно най-добре би изпълнил Румен Атанасов, който разполага с най-богата база данни, попълвана повече от четири десетилетия.

Въпросът е БФПС и статистикът, които гледат в една посока, най-после да започнат си сътрудничат. Което със сигурност е въпрос само на един разговор.

Защото интересите на всички го изискват – и на плувната централа, и на треньорите, и на журналистите. И най-вече на плувците – млади и стари.

 

Затова – нека въведем ред в плувните рекорди!

 

Някои постижения, които в момента не се водят като републикански рекорди

 

15 г. юноши       Георги Михалев      100 м гръб        59,12 сек          06.08.1983   Милюз (Франция)

15 г. юноши       Георги Михалев       200 м гръб       2:08,00             17.07.1983    Букурещ

13 г. момичета   Георгия Кадоглу       100 м бруст      1:14,31 мин        03.12.2011   Солун

13 г . момичета  Георгия Кадоглу       200 м бруст      2:36,66 мин        04.12.2011   Солун

14 г.  момичета  Любомира Гинева     50 м гръб        31,63 сек            27.07.2006    София

15 г . девойки    Ваня Аргирова         400 м св. стил  4:28,52 мин        -      -


Тагове: плуване, рекорди, бфпс, коментар, николай кръстев
палмс бет 7спорт