22Bet

Справедливият мондиал


Справедливият мондиал
Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
30-07-2018 13:29

 

     Николай Кръстев, главен редактор на СПРИНТ

Коментарът е от новия брой (11)  на спортното списание на България, който вече е на пазара


Световният шампион по футбол Германия незапомнено отпадна още в групата. Меси и Аржентина сякаш вече по традиция си тръгнаха много по-рано от очакваното. Европейският шампион Португалия и Ронадло също без време стегнаха багажа.

Да не говорим за звездите от Испания и вечния фаворит Бразилия. До световното въобще не стигнаха постоянна величина като Холандия и колос като Италия.

Половинвековният неудачник Англия стигна полуфинал. Третото място за Белгия с Азар може би е малко за вулкана от талант, изригнал в този отбор. Хърватия с Ракитич и Модрич и Франция с Мбапе и Погба без съмнение бяха най-достойните за финалната битка.


Изненади ли? Не, просто футболна справедливост. В най-несправедливата игра. В която и най-слабият може да победи най-силния.


Всичко, което (не) се случи по великолепните руски стадиони, нямаше как да бъде предсказано от нито един футболен Нострадамус. В спортно-техническо отношение на този мондиал царуваше справедливостта. Без значение дали бе наложена от футболния Бог, дузпите, индивидуалната и отборна класа или от Video Assistant Referee.


Въздесъщият VAR първо успокои, но и укроти реферите. Даде им сигурност и спокойствие, че дори и да сбъркат могат без угризения да се поправят пред очите на целия свят. Раздаде футболна справедливост. И вдъхна на играчите още вяра, че това, което се случи на терена, ще получи адекватно продължение в съдийските решения.


Споровете около VAR са си всъщност досегашните препирни около съдийските решения. Които са и част от чара на футбола. С важното допълнение сега, че VAR дава шанс на съдиите да решат най-правилно според тях и най-заплетената ситуация, което досега трябваше да правят на мига с много по-голяма възможност за чисто човешка грешка или липса на достатъчно добра видимост.

Защото не VAR решава, а пак реферите, но с негова помощ. За привържениците на всемирната конспирация това е достатъчно да оплюят всяко една съдийска свирка, която не им харесва. За обективните приятели на футбола VAR e точното око, което помага на съдията да свири точно това, което се случва на терена. И всичко да се случи в името на справедливостта.


Изчистеният от грубости футбол с малки изключения властваше на този мондиал. Заедно с феърплея. И страхотната организация.


Руснаците дадоха всичко от себе си, за да бъде празникът пълен. Гостоприемно посрещнаха стотиците хиляди фенове.

Акредитираха всички с билети за първи път с оглед собствената им сигурност и в името на реда на стадионите и около тях. Помогнаха им подобаващо с осигурения безплатен транспорт за запалянковците по дългите руски пътища между градовете домакини.


Великата сила на футбола се видя във ВИП ложата на финала. Там президентите на Хърватия и Франция се поздравяваха и прегръщаха. Върховен пример на феърплей на възможно най-високо равнище!


Големият проблем сякаш изникна в социалните мрежи. Извиращият отвсякъде негативизъм и злобарски присмех над загубилите, ритането на падналия са присъщи най-вече на анонимността в нета. Но няма как заяжданието на дребно да хвърлят сянка върху справедливия мондиал.


Най-справедливият досега.


Тагове: николай кръстев, спринт, коментар, мондиал, футбол