Партия шах по български


Партия шах по български
22-10-2018 09:00Николай Кръстев, главен редактор на СПРИНТ

 

Обикновено една партия по шахмат се играе от двама души. Или от един човек и компютър. Случва се и два компютъра да премерят сили.


Партията, чийто залог е властта в българския шахмат, се играе най-малкото от трима състезатели. Около дъската са Българска федерация по шахмат 1928, Шахматна федерация България и Българска федерация по шахмат.

Дебютът вече е разигран и не е описан в световните шахматни анали. В момента привършва мителшпилът. Така се нарича средната част на шахматната партия, в която вариантите за действие са най-много.

Очертава се финалът (пардон – ендшпилът) да е на 18 ноември 2018 г. в Плевен, когато е общото събрание на Българската шахматна федерация 1928. Всъщност тогава може да имаме ендшпил, ако тримата играчи са гросмайстори, за каквито със сигурност претендират, че имат опит и познания.

След като всички изброени федерации искат да работят в полза на българския шахмат. Засега обаче желаят да го правят поотделно и не се очертава да намерят пътя напред, ако преди това не успеят да намерят път един към друг. И заедно не продължат напред.


Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Българският шахмат е международна изолация и в пълен тупик. Към момента всички сякаш са в цугцванг (ситуация на дъската, при която един от играчите няма полезен ход). Заедно с това часовникът на дъската тиктака и цайтнотът е заплашително близо.


Въпросът не е днес кой играе с белите и кой с черните. Защото е ясно – невинни няма, всичко около черно-белите квадратчета е мрачно и сиво.

Дано на 18 ноември в Плевен партията шахмат, от която зависи организираното бъдеще на древната игра у нас, бъде изиграна разумно и без емоции. И не завърши с мат на всички участници.

Или с пат, от който обаче изходът няма да е реми, а всички ще са загубили.


Тагове: шахмат, скандал, Николай Кръстев
палмс бет 7спорт