22Bet

Левски плюс Лукойл или баскетболният брак по сметка


Левски плюс Лукойл или баскетболният брак по сметка
04-01-2018 20:55

Николай Кръстев, Главен редактор на СПРИНТ

Някои медии силно и емоционално удариха камбаната – Левски и Лукойл Академик се обединяват. Дори бързичко им събраха титлите и успехите. Хладната истина обаче е друга. Има пресметлив брак по сметка. Няма сливане. Няма юридически промени. Няма нова собственост в клубовете. И това при баскетболната ни реалност, където новите регистрации на клубовете в последните 15-20 години никнат като гъби.

Най-добрите играчи на Левски 2014 и Лукойл Академик се събират при "сините". Петролната компания става генерален спонсор на клуба. Академик продължава в елита с по-млади баскетболисти. Докато Левски 2014 планира да върви мощно напред, като гони първо титлата на България, а после и престижно участие и класиране в Шампионската лига на ФИБА-Европа. С треньор Константин Папазов и клубен президент Тодор Стойков, който заменя Тити на поста.

Има ли толкова голяма драма във всичко това? И защо типично по нашенски първо се търсят евентуалните негативи без дори да се направи опит да видят и позитивите от подобно развитие? Без значение от гледната точка.

Добре, нека започнем с негативите.

На първо четене (но само на първо!) намалява конкуренцията в мъжкия ни баскетболен елит. И Академик абдикира от гоненето на 15-а титла в последните 16 години. Но при досегашното моментно положение с демотивирано висше клубно ръководство в Лукойл Академик в лицето на Валентин Златев и отново сериозно финансово разклатен Левски 2014 дали положението с конкуренцията щеше да бъде по-добро? Със сигурност тогава апетитите на Балкан, Берое и Рилски спортист за титла и купа щяха да са още по-силни. Сега на мястото на Лукойл Академик пристига Левски Лукойл, а добрият, но финансово нестабилен Левски 2014 е заменен от подмладения Академик.

Най-неприятно е изживяването за симпатизантите на славно име в българския баскетбол като Академик. По-скоро симпатизанти и привърженици, а не фенове, защото в последните сезони феновете просто ги нямаше в залата. Нямаше ги въобще или пък не припознаваха Лукойл Академик като "своя" отбор. Ако е така, те нищо не губят от факта, че петролната компания остава в "студентския" клуб (от доста време с кавички) но без марката си, или по-точно -  ще финансира школата и представителния мъжки отбор, като спортно-техническата част ще се ръководи от Петко Маринов.

Когато играеше в София Лукойл Академик винаги бе наблюдаван от баскетболна публика с различни цветове. И във важните мачове от един-два рейса запалянковци от Правец, където Лукойл Академик така и не успя да отгледа сериозна маса типично баскетболна публика, каквато например има от десетилетия в близкия Ботевград.

Не е добре, че всичко се случва по средата на първенството (но в рамките на регламента и правилата). Нямаше как обаче да стане още в късната есен, когато след поредния европейски провал на Лукойл Академик явно всичко е било уточнено по оста Валентин Златев – Константин Папазов и последният заговори за предстоящ тайнствен "златен дъжд" при "сините". Но ако трябваше да се изчака новият сезон това означаваше отлагане на проекта с още година и половина – до евентуалното първо участие на Левски Лукойл в Шампионската лига, което минава през задължителна титла у нас. И задължителна договорка с ФИБА-Европа българският първенец, който и да е той, да участва задължително в Шампионската  лига. Защото целта на Златев със сигурност е силно европейско баскетболно участие с марката Лукойл. И продължаване на родната доминация…

А позитивите?

Ако приемем, че баскетболната кауза на "сините" си е само тяхна и на феновете им, то няма как чисто баскетболната публика в София да не е доволна, че към днешна дата има шанс в столицата да се играят повече и по-силни европейски мачове. Най-добре го формулира шефът на федерацията Георги Глушков: "Мисля, че това е за доброто на баскетбола. На едно място ще се развиват младите с млад треньор (б.а. – Георги Давидов ще води Академик), а на друго място ще имат по-високи цели. Другата цел, която смятам че е достижима, е публиката в София да се върне в залата. Това може да се случи, ако има разпознаваеми баскетболни фигури и най-вече състезатели.

Друг безспорен позитив е, че мегаспонсор за родните мащаби какъвто е Лукойл България, остава в българския баскетбол. Защото със сигурност е имало и вариант да се оттегли въобще.

Петролната компания ще продължава да подпомага школата на Академик в Правец. Със сигурност Левски Лукойл ще трябва да формира също силна школа и това е част от новия проект. Което няма как да не е в графата "позитиви".

Генезисът за брака по сметка, на който сме свидетели, със сигурност тръгва от усещането в Лукойл България, че проектът "Лукойл Академик" вече е поизчерпан. Въпреки славните начални години, когато "студентите" спечелиха Южната конференция на ФИБА-Европа, а по-късно направиха серия от запомнящи се мачове срещу много силни съперници в много сериозния турнир за Купата на УЛЕБ. И пълнеха зала "Универсиада". Но така или иначе не стигнаха до наистина голям пробив в Европа. А в последните няколко сезона неудачите в турнирите ставаха все по-конфузни и пред все по-малко публика. За да се стигне до международните мачове от миналата есен, които удариха тавана на ниската посещаемост, съчетана с все по-трудно преглъщани загуби.

В същото време Левски 2014 през новия сезон събра добър за родното първенство състав. Отборът отново бе оглавен от Папазов, но... пак призракът на безпаричието започна да навестява клуба в последните месеци.

При така създалата се ситуация Валентин Златев е имал три възможности:

- Да спре да дава пари за баскетбол и това да му донесе сериозни негативи. Независимо, че като главен мениджър на Лукойл България е осигурил за последните 15 години за баскетбола вероятно 20-25 милиона лева, част от които са и лични средства. Сумата е приблизителна, но със сигурност е много внушителна.

- Да продължи да налива много пари в изчерпания според него проект Лукойл Академик, защото при сериозна отрицателна редукция на средствата отборът със сигурност ще отслабне значително и няма да отговаря на марката Лукойл.

- Да не изостави баскетбола и да пренасочи генералното си спонсорство към друг клуб, където отборът ще получава много по-сериозна подкрепа и от трибуните.

Е, Златев избра Папазов и Левски 2014. Факт е, че и двамата имат огромни лични амбиции в баскетбола. А феновете на "сините" са главният катализатор на брака по сметка. А който се съмнява дали огромната маса от запалянковци ще припозная баскетболния Левски 2014 и Тити Папазов нека си спомни организирането на масовия празник в "Арена Армеец" за спасяването на клуба преди няколко години. Иначе и пред "сините" стои нелеката задача да обособят баскетболно ядро от фенове, за които съвсем не е задължително да се припокриват с футболната агитка.

Иначе Папазов е като риба във вода, когато трябва да работи като треньор с мащабен бюджет. Така беше през 2000-ата и 2001-а година – тогава Мобилтел застана зад Левски, бе спечелена титлата и се очертаваше дълга синя доминация под кошовете. Всичко обаче рязко свърши с кончината на Владимир Грашнов, след която е партньорството с телекомуникационната компания се разпадна.

Левски тръгна нагоре и с подкрепата на фалиралата по-късно банка КТБ, пак с треньор Папазов. Но финансовият оазис при "сините" и този път не продължи много дълго – титла през 2014 г., която единствено прекъсна серията на Лукойл Академик.

При третия опит на "сините" с треньор Константин Папазов и мощен спонсор зад гърба (Лукойл България) има всички предпоставки "златният дъжд" да вали дълго над клуба. Разбира се, ако са налице и успехите, но не само във вътрешното първенство, а и в Европа.

Да не забравяме и друго – когато Папазов започна треньорския си път през есента на 1998 г., той го направи с играчите на Славия, които вкупом преминаха във втородивизионния тогава Левски. Това стана сезон по-късно, след като "белите" постигнаха исторически дубъл през 1997 година под ръководството на старши треньора Росен Барчовски и с клубен президент Константин Папазов.

Най-сигурно е, че има всички предпоставки в българския баскетбол да става по-интересно. И няма как най-вече Берое, Балкан и Рилски спортист да приемат само ролята на подгласници на Левски Лукойл, каквато вече мнозина им приписват.