Гимнастическо пътуване до Абсурдистан!


Гимнастическо пътуване до Абсурдистан!
Снимка: Алекс Филипов, човек на BGsprint.com в Баку
21-09-2019 20:02

  
Николай Кръстев

Главен редактор на сп. „Спринт“

 

Баку и Азербайджан са горди и заслужени домакини на световното по художествена гимнастика. Всъщност в този спорт основната интрига сякаш продължава да е само кой ще получи организацията на следващия голям шампионат. И как ще се справи с нея. Това всъщност са бонбоните, които раздава ФИГ на недоволните от начина, по който се развиват и решават състезанията. Защото на килима резултатите са предизвестени.

 

Наслушахме се и се начетохме в последните години как Техническият комитет по художествена гимнастика към ФИГ прави решителни промени в оценяването и съдийството. То не бяха нови правила, нови комисии, нови механизми за изчисление и обективизиране на оценките... Създаде се впечатление дори за навлизането и на някаква справедливост. Оказва се обаче, че всичките тези действия на практика са само имитиране на дейност.

 

Когато дойде голямото състезание, най-лесната прогноза е, че Русия ще обере златните медалите. Дори и когато иначе прекрасните руски гимнастички бъркат сериозно. Намират се вратички, механизми, формални или скрити причини, които винаги, абсолютно винаги ги изстрелват на върха. Без значение, че съперничките им – в случая българките, играят без грешка, и то най-трудните съчетания.

 

Задействането на някакъв невидим, но всесилен механизъм, обезмисля наглед правилните усилия на хората от Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ. И така иначе страхотните руски момичета, когато трябва, получават единодушно максималните и абсурдни кръгли 30.000 точки за съчетание, в което бъркат сериозно. И не е необходимо да си специалист или съдия по гимнастика, за да го видиш с просто око. Сега само толкова беше необходимо на рускините да станат първи и те го получиха. За сметка на прекрасния и вдъхновен български ансамбъл.

 

Без значение кой от ФИГ какво ще обяснява е ясно – първото място е абонирано за Русия. Второто се дава конюнктурно на един или друг, в случая на Япония, която догодина приема Олимпийските игри. И оценяването може да се приеме за обективно най-често от третото място нататък. Затова и нашите златни момичета се оказаха с бронзови медали. Които светят със златен блясък. Но... какво от това.

 

Утре в шампионата на уредите картинката може да е малко по-различна, но това, дори и да се случи, пак ще е достатъчно твърдо потвърждение на непоклатимите устои в световната художествена гимнастика, където има рускини и... всички останали.

 

В олимпийската програма художествената гимнастика от 1984 година е представена с два комплекта медали – индивидуален многобой и многобой за ансамбли. МОК резонно не дава олимпийски медали за отделните уреди. И на фона на продължаващите комбинации с предизвестен изход около килима е напълно прав – защо да си слага таралеж в гащите с нови олимпийски дисциплини, в които да се развихрят нови и нови борби. След като е украсил игрите с присъствието на грациите.

 

С подобен подход към оценяването обаче няма да е чудно, дори ако МОК започне да се замисля за олимпийското бъдеще на художествената гимнастика. Безспорно е, че гимнастичките радват феновете. Но и ги затлачват със съдийските комбинации, с които ФИГ ясно не иска да се пребори. Пък и спортът е от тези, в които е трудно да навлязат здраво и мъжете, а МОК се бори пълно равенство в програмата си между двата пола...

 

Затова не е никак трудно да се прогнозира олимпийската стълбичка на грациите в Токио – два златни и един сребърен медал за Русия, едно сребро за Япония и два бронза за останалите.

Както е тръгнало, догодина на златните ни момичета предстои не пътуване да Токио, а втора визита в гимнастическия Абсурдистан.


Тагове: художествена гимнастика
палмс бет 7спорт