22Bet

Кангоджъмпс или как да се превърнеш в по-слабо, по-здраво и по-щастливо копие на себе си


Кангоджъмпс  или как да се превърнеш в по-слабо, по-здраво и по-щастливо копие на себе си
25-03-2020 20:00

Текст: Гергана Младенова

Фотография: Тони Тончев

Списание „Спринт“, брой 1, 2017 г.

 

Празници, наздравици, тежки трапези... Време е да поемеш контрол над менюто у дома и да обмислиш какъв вид физическа активност ти е по сърце. Ето една алтернатива на аеробиката и джогинга, която си заслужава да се опита – кангоджъмпс (Kangoo Jumps).

 

Тези тренировки бързо се превърнаха в хит и в нова фитнес мания за мнозина, които искат да отслабнат в кратък срок. Подскачането с канго обувки не само гори мазнини, но и подпомага изграждането на мускули. А и как иначе – тренировката включва подскачане на един и два крака, а всяка  от обувките тежи около 2 кг. Ако включим и гирички за ръцете, една-единствена тренировка от час може да изгори до 1200 калории и да стегне цялото тяло.

 

Изработени специално за хора със стари травми или проблеми с гърба, коленете и ставите, канго обувките подпомагат отскока и свеждат натоварването върху глезените, коленете, бедрата, долната част на гърба и гръбначния стълб с до 80%. Усещането е подобно на скачане на батут, музиката е енергична, зареждаща с настроение, хореографията – разнообразна. В съчетание с дискосветлините забравяш, че си в тренировъчна зала. Спортът е безопасен и подходящ за мъже, жени и деца, а възрастта няма значение (6 – 90+). Макар и забавна, тренировката е предизвикателство за цялото тяло, а ползите са много.

 

Лекарите препоръчват кангоджъмпс за рехабилитация след травми или операции, за коригиране и/или предотвратяване на здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечносъдови проблеми, депресия, запек, болки в гърба, липса на енергия, имунна недостатъчност и др. Тренировките са интервални, съдържат различни серии,  като се редуват фази на висока интензивност с възстановяване. Това подобрява дихателните показатели на организма и общата сила и устойчивост.

 

Обувките са подходящи за бягане, фитнес, индивидуални тренировки и дори танци. Кангоджъмпс се практикува в над 42 страни по цял свят. Знаменитости като Майли Сайръс, Ким и Кортни Кардашиян са забелязани с любимите им много специални обувки. А режисьори и продуценти включват кадри с кангоджъмпс в клипове на песни.

 

Големи и обемисти, подобни на тези за ски, кангоджъмпс обувките първоначално ще ви се сторят тежки, а пазенето на равновесие неподвижно на едно място – почти невъзможно. Основата на подметката е овална, поставена върху платформа с пружина и еластична лента. Не се плъзгат, но позволяват да се отскочи. Не са създадени да се скача много високо, но ако искате още по-екстремно изживяване, в интернет се продават допълнителни приспособления и пружини. Координацията и балансът между осите са ключови са правилното изпълнение.

 

Обувките са разработени още през 1920 г., за да помогнат при физиотерапии и рехабилитации на лекоатлети. През 1980 г. швейцарският предприемач Денис Невил развива иновативния продукт, поставяйки акцент върху комфорта. И така се появяват KangooJumps обувките. Първият модел, проектиран за спорт, е представен на шоу през 1994 г. През есента на 2001 г. е създаден и вариант за деца.

 

Първото предизвикателство е преодоляване на страха от падане или загуба на равновесие. "Никога не се е случвало някой да падне по време на тренировка – споделя Юлия Белчева, инструктор по кангоджъмпс, аеробика и табата към „Виктория“ СПА. – За по-добро равновесие и правилно изпълнение на движенията краката трябва да са леко свити, стъпва се в центъра на обувката, гърбът трябва да е изправен, коремът стегнат, брадичката също трябва да е изправена, а не да се забива поглед в пода. При някои хора емоцията да опитат нещо различно и забавно е силна и бързо свикват с дизайна и особеностите на обувките. Други са по-предпазливи и предпочитат да се държат първоначално на окачените в залата TRX (Total-BodyResistanceExercise) въжета. Кангото тонизира, премахва стреса от цялото тяло и ви прави по-щастливи, по-уравновесени и несъмнено по-здрави.”

 

Отнема време да се свикне да се пази баланс и да се изпълняват правилно и в такт движенията. Но с редовни тренировки болките в гърба изчезват, стягат се бедрените, седалищните и коремните мускули. Комбинираните упражнения с топка или гирички допринасят за оформяне на мускулите от горната част на тялото и подобряват тонуса.

 

Тренировките включват работа на пода, подскоци с повдигане на крака с придържане към пода, подскоци с високо вдигане на краката до 90 градуса, тичане и др. Когато техниката се овладее, може да се подскача много по-високо с много по-малко усилие.

 

„Ако не натискате пружинната система почти до дъно, това означава, че техниката ви все още не е достатъчно добра – допълва Юлия. – Продължавайте да тренирате, докато се подобри. Ще се чувствате по-леки поради отразената от пружините на обувките енергия.“

 

Канго ни превръща ни в едно по-здраво и по-щастливо копие на себе си. Да поскачаме ли заедно?

 

Предимства

 

- Подобряване на баланса и стойката

- Стимулира бързината на рефлексите

- Предпазва ставите от претоварване и болка

- Подобрява сърдечносъдовата дейност

- Повишава мускулната плътност и силата

- Улеснява свалянето на килограми (гори от 25% до 50% повече калории благодарение на обувките)