Димитър Ларгов написа история във футбола и в Славия


Димитър Ларгов написа история във футбола и в Славия
27-11-2020 13:30

 

Отиде си Железният войник - единственият българин, ръководил спортно дружество, футболен клуб и БФС

 

Николай Кръстев, главен редактор на СПРИНТ

 

Футболна България се разделя с огромната фигура на Димитър Ларгов. „Славия“ се прощава с една от емблемите си. Защото Ларгов е сред най-големите легенди на клуба.

 

За националния футбол той е единственият, минал през абсолютно всички ръководни постове – от председател на спортното дружество „Славия“, през президент на футболен клуб „Славия“ и вицепрезидент на БФС до президент на футболната централа. И освен това – дългогодишен председател на комисията, който разпределяше помощите за нуждаещи се ветерани, събирани по инициатива на заможни футболни хора.

 


За „Славия“ Ларгов винаги е говорил като за непреходната си и най-голяма любов извън семейството. И като за клуба, изградил го не само като спортист, но и като личност. Три пъти носител на Купата на Съветската армия (веднъж като капитан – 1964 г, а също така 1963-а и 1966-а), полуфиналист в турнира за КНК през 1967 г., капитан на националния отбор, участник на олимпийските игри Рим 1960 и световното Англия 1966. И още – 12 сезона в елита, всичките в „Славия“ (1956-1967), 220 мача и 19 гола в „А“ група. 12 мача в европейските турнири.

Капитан на националния отбор, в който е играл 20 мача и е отбелязал 3 гола. Вицешампион на България през 1959-а и 1967 г., носител на три бронзови медала в първенството.

Наричан Железният войник на българския футбол.


„Майка Славия“, че обръщаше често той към отбора на сърцето си, отдал му на практика целия си живот.

 

 

Неслучайно точно Димитър Ларгов стана и председател на Инициативния комитет „100 години Славия“, избран на учредителното събрание през 2012 година. Като такъв той произнесе и паметното си слово в НДК по време на юбилейния концерт на 10 април 2013 година, препълнил Зала 1 с над 5000 слависти. И заедно със световния шампион по фехтовка Васил Етрополски двамата получиха ордени „Стара планина“ по повод стогодишния юбилей на „Славия“.

 

За него никой никога не каза лоша дума. Приятел, който винаги подаваше ръка за помощ и подкрепа. Уважителен и внимателен, Ларгов ценеше мнението на хората. Подхождаше към професионалните и обществените си функции с голяма отговорност, не прибързваше с взимането на решения, за което най-често се консултираше с мнението на специалистите около себе си.

Славист, който изповядва славизма в най-чистия му вид.

 

Казано иначе – Ларгов с много бе надскочил чисто спортния образ на легендарния играч и равнището на големия и успял футболен ръководител. Защото беше човек за пример. Истински славист.

 

 

Няколко истории го охарактеризират най-добре.

 

Първата ми я разказа самият Недялко Донски, отдавна покойник, дългогодишен председател на Българската федерация по футбол и после главен редактор на в. „Старт“. Случката е от третата световна квалификация – бараж срещу Белгия във Флоренция на 29 декември 1965 г. (2:1 за България след 3:0 в София и 0:5 в Брюксел). Тогава „червените дяволи“ са сред най-силните отбори в света, а регламентът предвижда трети мач, защото головата разлика не важи.

 

По идея на Донски, родила се още в самолета на връщане след погрома в Белгия, треньорът Рудолф Витлачил, втори в света и на олимпийските игри с отбора на Чехословакия, сменя почти целия отбор от поражението в Брюксел. Остават само Георги Аспарухов и Борис Гаганелов. Върнати в състава са ветерани като Димитър Ларгов, Георги Найденов, Иван Колев, Стефан Абаджиев – Теко. И известният боец и биткаджия на терена Ларгов слага капитанската лента.

 

 

Димитър Ларгов дава интервю на автора Николай Кръстев

„Ларгов беше изключително сърцат футболист, способен да обедини и поведе националния отбор – разказа Донски преди доста години в интервю за „Труд“. – Още повече, че като славист беше еднакво добре приет не само вътре в отбора, но и от цялата ни футболна общественост. Никога няма да забравя една показателна случка. На мача във Флоренция Ларгов и белгийски играч излетяха от тревата при единоборство. Удариха се взаимно и се изтъркаляха дълго и лошо на сгурията около терена.

 

Белгиецът остана да лежи няколко минути, двама души го вдигаха на крака. А Митко веднага стана сам, поизтупа се и с няколко кървящи рани се върна в играта (б.а. – по онова време няма толкова строги ограничения да не играят футболисти, които имат открити рани, ако те не им пречат на изявата). Това беше капитанът Ларгов, който не отстъпваше нито сантиметър назад при предстоящ сблъсък със съперник. Когато имаш такъв футболист, който никога не се предава, това няма как да не повдигне духа и на целия отбор. Истински Железен войник...“

И още две показателни истории от същия мач. Втората ми е разказана от самия Ларгов по повод широко разпространеното твърдение, че му прилошава в съблекалнята от преумора след квалификацията във Флоренция.

 

„Наистина дадохме всичко от себе си. Не само аз, а и целият отбор – спомняше си Ларгов, също в интервю за „Труд“. – Бяхме мобилизирани като юмрук, който трябва да удари много силния съперник. След мача в банята ми прилоша. Бях пределно изтощен физически и психически.

 

И от топлия душ колабирах за кратко. Не съм падал на земята, защото съотборниците ме подкрепиха и поставиха на легна на пейките. Бързо ми размина. Помня как няколко белгийски журналисти опитаха да направят изкуствен скандал от историята. Написвайки, че ми е прилошало от взимане на допинг. А тогава най-силният „допинг“, който имахахме, бяха медът и шоколадът. Не, всъщност беше любовта ни към България и огромното ни желание да се борим за нейната чест и прослава.“

 

Баща ми Георги Кръстев – Геш е сред най-добрите приятели на Ларгов близо 7 десетилетия. Ето и неговите думи за Митко, както винаги го е наричал:

 

„Невероятен човек. Верен приятел. Велик славист. Незабравим футболист. И в „Славия“, и в националния отбор. Помня как преди третия мач с Белгия националният отбор беше на лагер в София и бе настанен в хотел „Славия“ срещу сградата на Строителните войски (б.а. – днес там е Софийският районен съд) в кв. „Лагера“.

 

 

Отидох да го видя няколко дни преди мача и той слезе във фоайето. Седна да поговорим. Помня, как краката му трепереха, и то силно. От напрежение. Каза ми, че в отбора всички са изключително мобилизирани и напрегнати. Заради това заедно с играчите постоянно бе великият фокусник Мистер Сенко, който прави шеги, магии и закачки, за да разведрява атмосферата. Митко добави, че настройката в тима е за огромна битка и за победа на всяка цена. В състава бяха все уникални футболисти като Георги Аспарухов - Гунди, който вкара двата гола, Иван Колев, подал му и за двете попадения, Георги Найденов... На такива страхотни играчи Ларгов беше капитан – това само по себе си е достатъчна оценка не само за футболните му качества. А и за възможността му да бъде лидер, да обединява хората. Такъв беше той не само като играч, а и като футболен и спортен ръководител.

 

Помня стотици негови мачове с бялата фланелка. Беше принуден от глупави разпоредби да спре с футбола още на 30 години. Но направи много сериозна кариера като юрист – следваше право в Софийския университет още докато играеше. Стигна до поста главен юрисконсулт на МВР. А после последователно беше начело на спортното дружество „Славия“, на футболния клуб на сърцето си и после на футболния съюз. Като добавим и капитанския пост в „Славия“ и в националния отбор – това никой друг не го е правил в България! Бог да го прости моя скъп приятел...“

Самият Ларгов признаваше за свой най-голям успех участието в първия полуфинал в историята на българския футбол в европейските турнири – за КНК през 1967 г. По стечение на обстоятелствата мачовете на „Славия“ срещу „Глазгоу Рейнджърс“ са преди двубоите на ЦСКА от КЕШ също на полуфинал през този сезон срещу „Интер“ (Милано). „През 1967-а година станахме първият български отбор, който се класира за полуфинал в турнирите – разказва Ларгов в алманаха „100 години Славия“. – Спечелих три пъти купата, два пъти съм втори в първенството. Но не станахме шампиони. И днес нямам точен отговор защо, след като бяхме страхотен отбор и големи приятели извън терена. Дали в определени моменти ни липсваше мотивация срещу по-слаби отбори? Може би да. Струва ми се обаче, че и много пъти просто не достигаха силите на ръководството на „Славия“ да се пребори с шефовете на ЦСКА и „Левски“. Тях често ги побеждавахме, а те биеха леко отбори от страната, с които ние понякога срещахме трудности...“

 

Вече като ръководител на футболен клуб „Славия“ Димитър Ларгов на практика показва как се отстоява футболната правда и справедливост тогава. В шампионатен мач с „Левски“ на 17 март 1985 г. „белите“ след половин час игра водят с 2:0 (автогол на Николай Илиев и попадение на Цветан Йончев). Идва ред на дълга поредица от съдийски грешки – две поредни пресилени дузпи за 2:2. И ненаказани тежки контузии на трима (Антонио Ананиев, Петър Александров и Андрей Желязков), които довеждат до това отборът да завърши с 10 души за крайното 2:4. Реакцията на Ларгов е светкавично остро писмо до БФС и до ЦК на БКП (б.а. – такива са реалностите по онова време), следствие на което арбитърът първо е наказан доживот. Но година по-късно е реабилитиран.

 

„Да си славист и преди сто години, и днес е нещо велико – казва Ларгов в словото си на тържествения концерт в Зала 1 на НДК на 10 април 2013 г. по повод стогодишнината на „белите“. – Това е неповторимо и дори неописуемо чувство. И със сигурност е много, много повече от това да си само привърженик на един спортен отбор, пък бил той и толкова успял, толкова голям и толкова славен като „Славия“. Защото да си славист е съдба и призвание, които се предават от поколение на поколение, от баща на син, от треньор на състезател. Да си славист е начин на мислене, начин на живот. „Славия“ винаги е обединявала добрите хора и е била знаме на тези, за които спортът е радост и извор на емоции. Същите тези българи, които спортът е извисявал и така ги е превръщал в истински, в чистокръвни слависти!“


Тагове: Димитър Ларгов, Славия, история, футбол
палмс бет 7спорт