Уинбет

Откриха тялото на Атанас Скатов


Откриха тялото на Атанас Скатов
05-02-2021 13:27

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към Скарду, Пакистан. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. След неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. 

 

Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. Оттам същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма - организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. 


След съобщение в Туитър от един от пакистанските туроператори, че с българина се е случил фатален инцидент, БНР се свърза с фирмата - организатор. Оттам съобщиха, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип. Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района.


Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред националната телевизия от непалската агенция по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.


Тагове: Атанас Скатов, алпинизъм
палмс бет 7спорт