Уинбет

Обучително събитие ПРЕВЕНТ се проведе в Бургас


Обучително събитие ПРЕВЕНТ се проведе в Бургас
19-05-2021 19:43


Асоциация за развитие на българския спорт“ съвместно с Асоциация на българите боледуващи от алергични и белодробни заболявания (АББА) и с подкрепата и домакинство на Община Бургас, организираха популяризиращо събитие по проект „Физическите упражнения като средство за превенция и възстановяване от хронични заболявания“ (ПРЕВЕНТ).

 

На него медицински специалисти от региона бяха запознати с актуалните тенденции за информираност, превенция и грижа за белодробното здраве с визия, ролята на медицинските специалисти в детското и училищно здравеопазване по време на пандемия и обучителната платформа по проект ПРЕВЕНТ.

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.

Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80 %  от хората са с наднормено тегло.

От децата средно 20% са с наднормено тегло, като 1/4 от тях са със затлъстяване, което означава, че 3 милиона деца са със затлъстяване и 14 милиона – със свръхтегло.

В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като 1 милион от тях са със затлъстяване.

При децата 200 000 са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване.

 

В обучителните дейности взеха участие и Мария Динкова, старши експерт отдел „Здравеопазване и социални дейности“ община Бургас и доктор Стела Сивева – училищен лекар. По време на срещата беше представена иновативна практика, която правителството във Великобритания прилага от няколко години – предписване на физическа активности и спорт от страна на здравните специалисти като инструмент за превенция и подобряване на начина на живот на пациенти с различни заболявания.

Вдъхновени от посочената практика, екипът по проект ПРЕВЕНТ създаде онлайн обучителна платформа за здравни и спортни специалисти, която има за цел да ги запознае с ползите от упражненията за здраве, предотвратяването и възстановяването от хронични заболявания чрез физическа активност и насочването на гражданите към безопасно и ефективно участие в организирани програми за физическа активност


В рамките на проект ПРЕВЕНТ са събрани данни за здравословното състояние на гражданите в България, Кипър, Гърция, Испания и Великобритания и са създадени онлайн обучителна платформа и 4 наръчника за различни групи хора с хронични заболявания за насърчаване на безопасни и ефективни упражнения за подобряване на здравето и качеството на живот.

Проект ПРЕВЕНТ е съфинансиран по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз.


Тагове: Асоциация за развитие на българския спорт, #SportDiplomacyAcademy
палмс бет 7спорт